Rendszerváltásról

Tetszettek volna forradalmat csinálni?!

A Fidesz története I.

2015. január 18. 15:27 - Rendszerváltásról

A Fidesz, ma, Magyarország legerősebb és egyben legcentralizáltabb pártja, az Országgyűlésben másodszorra is kétharmados mandátumarányt szerzett. A szervezet a köztudatban és az irányításban egyaránt összeforrt egyetlen alapító nevével, Orbán Viktoréval. A cikksorozat megpróbálja körüljárni a Fidesz történetét mind strukturális szinten, mind előrejutását a pártpolitikában.

A Fiatal Demokraták Szövetsége 1988. március 30-án kezdte pályafutását a Bibó István Szakkollégiumban, 37 egyetemista által fémjelezve. Valószínűleg senki sem gondolta a társaságból, hogy  az általuk alapított szervezet, 25 év múlva a legmeghatározóbb lesz Magyarországon.

 

Az aláírók között szerepel többek között:
Bayer Zsolt – jelenleg is a Fidesz tagja, publicista
Deutsch Tamás – jelenleg is a Fidesz tagja, EP képviselő
Fodor Gábor – 1993-ban kilépett, ma a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke
Kövér László – jelenleg is a Fidesz tagja, az Országgyűlés elnöke
Molnár Péter
– 1993-ban kilépett, jelenleg slammerként vesz részt a közéletben
Orbán Viktor – jelenleg a Fidesz elnöke, Magyarország miniszterelnöke

Az alapító egyetemisták szerint: ”Magyarország társadalmának és a magyar nemzetnek súlyos és valószínűleg elhúzódó válságidőszakában vagyunk. A ma fiatal generációinak semmiféle felelőssége nem lehet azokért a tegnapi hibás döntésekért, amelyeknek következményeit nagyrészt már ma is ők viselik. Van viszont felelősségük a jövőt befolyásoló mában, és van joguk is, hogy saját jövőjük alakításába az általuk választott módon beleszóljanak! […] szükség van az állampolgári felelősséget erősítő, az érzelmeknek kollektív bölcsességgel gátat szabó és formát adó autentikus társadalmi szerveződésekre. […] A Fiatal Demokraták Szövetsége egy akar lenni e szerveződések közül.”

Önmagukat „liberális, radikális és alternatív” erőként definiálták. A Fidesz 1988. április 17-i találkozóján megválasztotta a szervezet első szóvivőit, majd május 14-én elfogadta az első Ideiglenes Alapszabályt, mely az októberi kongresszusig meghatározta a Fidesz működését. Az államhatalommal való kardoskodás közben – mely a bejegyzés körül forgott - 1988. október 1-2-án megkezdte a szervezet első kongresszusának első fordulóját Budapesten, majd a második fordulót 5 héttel később. Először elfogadták az SZMSZ-t (Szervezeti és Működési Szabályzat), majd a politikai programot is. Ekkoriban a Fidesz – saját bevallása szerint – 1360 tagot és 30 alcsoportot számlált.

A Fidesz egy bázisdemokratikus, horizontális alapra kívánta helyezni magát, mely a magyar közéletben mindmáig eléggé ismeretlen fogalom maradt. A tagság képezte a bázist, minden tagnak ugyanannyi joga volt a szervezet életében, ami jelenti az ún. Frakció és Csoport alapítást, valamint a Kongresszuson való részvételt is, továbbá minden Fidesz-tag választó és választható a szervezet bármely tisztségére.

Aki elfogadta a szervezet alapszabályait, az lehetett tag, a felvételi eljárás csupán egy nyomtatvány kitöltéséből és beküldéséből állt. A tagság formális feltételei igen egyszerűek voltak, el kellett fogadni az alapító nyilatkozatot, továbbá a jelentkező nem lehetett idősebb 35 évesnél. Ez a könnyű felvételi procedúra eredményezte a tagság dinamikus növekedését a korai időszakban.

fidesz_felepites1988-1989.png

A Kongresszuson minden regisztrált tag tevékenyen részt vehetett.

A Frakció alapításhoz 50 főre volt szükség, és ezeknek a Frakcióknak joga volt bármilyen kérdésben saját álláspontot kialakítani, a szövetséggel szemben külön véleményt deklarálni, és mindezt nyilvánosságra is hozni.

A Csoportok, melyek alapítása 5 főt igényelt, alkották a Fidesz regionális szervezeteit, melyek kizárólag koordinációs feladatokat láttak el, továbbá egy-egy tagot delegáltak a Tanácsba, melyben annak az egy főnek annyi szavazata volt, ahány Fidesz-tagot képviselt.

A Tanács a Kongresszusok közötti stratégiai döntésekért felelt, 1-2 havonta tartott üléseket; soros elnökség volt, az elnök kizárólag adminisztratív feladatokat látott el.

A Kongresszus, mely a fő döntéshozó szerv, választott meg 7 főt, a Tanács pedig 6 főt az ún. Választmányból, mely a szervezet operatív irányításáért felelt, ugyanakkor a Frakciók és a Csoportok magas szintű autonómiája miatt nem bírt tényleges hatalommal a szervezet felett, ugyanis nem kerülhette meg a bázisdemokratikus alapokat, a Frakciókat és Csoportokat, nem volt közvetlen, megkérdőjelezhetetlen befolyással senkire és semmire. – 1989. októberétől a Választmány 13 főjét már kizárólag a Kongresszus választotta.

A külvilág felé való kommunikálásban egységtelen volt a szervezet, melyen belül, a kezdeti időszakban, leginkább a személyes ismeretségek jelentették a fő tőkét. Szakpolitikai kérdésekben több, különféle társaság fogalmazott meg véleményt, nem voltak egyszerre komoly és egységes állásfoglalások gazdasági, környezetvédelmi, vagy egyéb szakpolitikai kérdésben.

Az 1990. évre kiírt választásokon való részvétel eldöntött tény volt, ugyanakkor a jelöltek megválasztása már ennél komplikáltabb volt. Végül az egyéni jelöltekről – akiknek a győzelme esélytelen volt a fidesz számára az egy győzteses egyéni választási rendszerben – a helyi csoportok dönthettek. A területi és az országos listára egy bizottság tett javaslatot, melynek két tagját a Választmány, hármat pedig a Tanács delegált; a végleges listát végül a Tanács fogadta el, de a Választmány is domináns szerephez jutott a jelöltek kiválasztásában.

A Fideszben ezekben az időkben egy nagyon enyhe centralizáció ment végbe, mely abszolút elhanyagolható figyelembe véve a horizontális jelleget (lásd. Frakciók és Csoportok szerepe), de ez csupán a professzionalitás igénye miatt történt. Megfigyelhető, hogy első sorban azokon a területeken következtek be lényeges változások, ahol a környezet ezt gyakorlatilag kikényszerítette, mert a párt nem működhetett adminisztratív szervezet, szakpolitikai munkacsoport és hasonlók nélkül, ezek létrehozása ráadásul a testületek jellegéhez képest meglehetősen decentralizált módon következett be.

 

 

A következő fejezetben az 1990. december 9-től bekövetkezett változások, „szigorítások” fognak górcső alá kerülni. Ha tetszett, oszd tovább és lájkold facebook oldalunk a következő cikkért, ha észrevételed van, írj! ;)

Források:
http://otdk.zskf.hu/Dolgozatok/199.pdf
http://archiv.fidesz.hu/index.php?Cikk=60

http://iii-iii-kronika.blog.hu/2013/10/08/fidesz_kongresszus
http://www.fidesz.hu/hirek/2013-03-29/a-szovetseg-legf337bb-celjai-alapertekei-nem-valtoztak/
http://www.rev.hu/rev/images/content/magyar_fuzetek/1920/magyarfuzetek1920_fidesz.pdf

82 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rendszervaltasrol.blog.hu/api/trackback/id/tr947085761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J.László 2015.01.19. 17:43:54

Micsoda trollmágnes lesz ez a blog:)

Netuddki. 2015.01.19. 17:48:28

Ja, az első fidesztroll már meg is érkezett...

frob 2015.01.19. 17:56:29

Most ez az írás talán megcáfolja a sok ostoba komcsit akik azt mondják, hogy Orbánék kiszolgálták a rendszert. Magyarul rántanák le maguk közé Orbánékat a sárba.

Viszont az még kérdés, az SZDSZ-ből ki NEM volt besúgó.:)))

Tudományos libsizmus 2015.01.19. 18:02:34

Ami leginkább megragadta a figyelmemet a cikkből: „liberális, radikális és alternatív”.

Ez a rövid félmondat utalhat arra, hogy a Fidesz nagyjából megmaradt annak, ami volt kezdetben. Radikális: a libsik szerint mindenképpen az. Legalábbis, ha a "szélsőséges"-t radikálisnak vesszük. Alternatív: ma a libsik szitokszóként használják e jelzőt. Ők így mondják ma: "unortodox".

Úgyhogy minden rendben.

Hogy a Fidesz ma már nem "liberális", az csak a a bölcsességüket mutatja.

frob 2015.01.19. 18:22:13

@Tudományos libsizmus: Igen, ha azok lennének, szépen feldughatnák maguknak a kukában, mint a szadeszosok. Pedig ők idejében ki akartak szállni, léptek volna le a gazdatestről jó liberális módjára.

Kb. ez lesz a sorsa azoknak a fideszeseknek is, akik azt hiszik, hogy népszerűek és még népszerűbbek lesznek liberálisként.

Hefe 2015.01.19. 18:38:29

@frob:
"Most ez az írás talán megcáfolja a sok ostoba komcsit akik azt mondják, hogy Orbánék kiszolgálták a rendszert. "

a komcsik ilyet soha nem mondananak, mert a komcsik maguk a fidesz.

mojoking77 2015.01.19. 18:42:36

@Tudományos libsizmus: Hogy nem sul ki a szeme a budos kis zsenaciajanak. Mi van nemzetiszocialista baratom, megint talaltal egy blogot, ahonnan meg nem vagtak ki vegleg?
Amugy ez meg az en generaciom tagjainak is emlek, es nem tortenelem, amit tanitani kellene.
aztan, hogy mive tette oket a hatalom, azt meg mindenki latja, aki nem vak...

frob 2015.01.19. 18:44:42

@Hefe: Persze, vigasztald magad. Tudod, a komcsi ott kezdődik, amikor a hatalom megszerzéséhez idegen országok tankjaira van szükség, mert demokratikusan nem megy.

Ugye te sem gondolod komolyan, hogy ezt Orbánékból és nem kedvenceidből nézi ki a nép?

frob 2015.01.19. 18:49:39

@mojoking77: OK, nem tetszik de nem értem, ettől miért zsebnáci?????

frob 2015.01.19. 19:01:57

Ez jó: A nemzeti.net-en 2 hír egymás alatt.

1. Dániel Péter: "Az erdélyi és a felvidéki magyarok hálásak lehetnek a trianoni döntésért"

2. "Előállították a Wass Albertre emlékező udvarhelyieket"

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.01.19. 19:16:42

@J.László: "Micsoda trollmágnes lesz ez a blog"

Ja, te vagy az első.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.01.19. 19:19:00

@frob: Ugye tudod hogy @Tudományos libsizmus: maga ismerte be hogy KISZ titkár volt a munkahelyén hogy előbbre jusson?

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.01.19. 19:19:59

@frob: " Tudod, a komcsi ott kezdődik, amikor a hatalom megszerzéséhez idegen országok tankjaira van szükség,"
Nézz utána mi a komcsi!

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.01.19. 19:21:17

@frob: ", a komcsi ott kezdődik, amikor a hatalom megszerzéséhez idegen országok tankjaira van szükség,"
- Tehát akkor Lenin, Sztálin nem volt komcsi. Ahogy Mao sem. Aha.
Mondd! Te ilyen kevés aggyal hogy találsz ki a wécére?

Tudományos libsizmus 2015.01.19. 19:26:19

@mojoking77:
Nem értem, hogy jön ide a "zsbenáci". Egyébként is: az áprilisi libsi bukta óta kommunisták vagyunk, ha nem tudná. Tehát kérem, kövesse napra készen az ideológiai útmutatásokat, ha nem akar maga is náci (kommunista) lenni:)

Anticommunist Hungarus 2015.01.19. 19:27:15

@frob: a szadeszban szinte mindenkinek volt valamilyen köze a komcsi állambiztonsághoz.
Igaz, Orbán sem panaszkodhat, ebben az időben már Győri Gábor néven aktív III/III-as besúgó volt ő is.

Fеjesrob 2015.01.19. 19:29:14

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Sehogy. A legtöbb agysérültet pelenkázzák.

Tudományos Iibsizmus 2015.01.19. 19:31:17

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Na és akkor mi van? Az emeszpébe csak azért nem léptem be, mert már jött a rendszerváltás és a rabbi figyelmeztetett hogy nem lesz jó.

Tudományos libsizmus 2015.01.19. 19:32:39

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]:
És te hogy találsz ki a vécére?
Ha nem tudod, kik pénzelték Lenint és bolsevik pártját, kérdezd meg a német hadvezetést (Oberste Heeresleitung). De ne a második világháborús német hadvezetést, mert akkora hülye vagy, hogy még arra is képes lennél. Az első világháborús német hadvezetésnél érdeklődj:)

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.01.19. 19:39:23

@Tudományos libsizmus: ..ásít.. Látom KISZ titkár elvtárs nagyon otthon van a komcsi történelemben. A tudományos szocializmus tárgyat is nagyon szerethetted. :-))

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.01.19. 19:40:31

@Tudományos libsizmus: Ja és a pénzelés és a tankok között tudsz különbséget tenni, vagy mióta láncfűrésszel csinálták a lobotómiád hogy illibsi lehessél, már nem?

igazi hős 2015.01.19. 19:41:27

@frob: Erre addig nem fogjuk tudni a választ, amíg Viktor nem oldja fel az ügynök aktákat. De valamiért nagyon nem akarja, pedig olyan szépen kérjük már elég rég óta. Csak ő tudja, ki miatt, de vannak tippjeink.

6.Lеnin 2015.01.19. 19:41:55

@Tudományos libsizmus: Nocsak! A volt KISZ titkár ideges?

Tudományos libsizmus 2015.01.19. 19:42:46

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]:
Honnan veszitek ezt az "ásít" rizsát? Minden hülye libsi ezzel jön mostanában. Biztos ez most a trendi. Korábban ilyenkor mindig a "csubakka védelemmel" jöttetek. Leszóltak a pártközpontból, vagy mi?

Miért van az, hogy rendszerint akkor bukkan fel valamelyik nicktolvaj, amikor te is fent vagy?

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.01.19. 19:44:57

@Tudományos libsizmus: Ne tegyél fel magadnak ilyen nehéz kérdést, mert ez meghaladja a foximaxin elért szintedet!

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.01.19. 19:46:35

@Tudományos libsizmus: Az ásít qrva régi. Ha felemelnéd a fejed a régi brigád naplóból és nem nosztalgiáznál állandóan, akkor már előbb észrevetted volna.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.01.19. 19:48:54

@Tudományos libsizmus: Különben nekem úgy tűnik ha valakinek, akkor neked volt több közöd pártközpontokhoz. Még eljársz a régi főnöködhöz nosztalgiából hatástalanított davaj gitárt pucolni? :-))

Tudományos Iibsizmus 2015.01.19. 19:52:00

@Tudományos libsizmus: Mert élvezzük amikor Kurt úrfi szívat téged.

Tudományos libsizmus 2015.01.19. 19:58:08

@Tudományos Iibsizmus:
A nagyság jelének veszem, hogy lopkodják a nickemet.
Persze azért tegyük hozzá, csak magamat fényezném ezzel, hiszen az inkább a te kicsinységedre utal:)

♔bаtyu♔ 2015.01.19. 20:00:18

@Tudományos Iibsizmus: Ahogy elnézem, ehhez Kurt úrfi enyhén szólva, nem igazán alkalmas.

maxwall a Putyin csicska birca 2015.01.19. 20:03:52

@Tudományos libsizmus: Látom rosszul tűröd ha felemlegetik a komcsi múltad. :-))

baldoc 2015.01.19. 20:04:14

1988.-ban miért hazudta, hogy demokráciát és jogállamot akar Magyarországon??
A központosítást is kárhoztatta.
Miért fogadta el Soros pénzét, ha a nácikat alapvetően nem tartja problémának??
Miben mondott igazat az alapításkor??

maxwall a Putyin csicska birca 2015.01.19. 20:04:54

@♔bаtyu♔: Ja, mert inkább téged szokott szopatni.

tоpоrtyánzsóti 2015.01.19. 20:05:24

@Tudományos libsizmus: Van benne valami, a nickeket mindig a senkik lopják. A valakiknek erre nincs szükségük, hiszen nekik ott vannak az érvek.

Amúgy nagyon genyó dolog, mert az illető egy teljesen nyílt vitában hátbatámad.

♔bаtyu♔ 2015.01.19. 20:06:50

@maxwall a Putyin csicska birca: Ezzel a "humorral"???? Az kizárt.

Amúgy látom, loptál egy nicket. Jól látszik, hogy erősen lötyög rajtad.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.01.19. 20:08:10

@frob: Ezt nem tudják megbocsátani nekik a ballib patkányok. A leosztás az volt, hogy a Fidesz lesz a szadesz ifjúsági szervezete, és együtt szolgálják majd a tengerentúli nagy testvért. Aztán Orbán egy merész húzásal megszerezte a gazda nélkül maradt jobbos (volt MDF-es ) szavazótábort, és meglepetésre elverte Hornékat meg a szadeszt'98-ban. Erre igazából nem számított senki. Emlékszem milyen hülyén bámult a kamerába az összes baller megmondóember az elbukott választás után. Ezután nem volt kérdés hogy Orbán lesz a főellenség, akármit is csinál.
Régi történet . Akkor bztos nem gondolta senki, hogy 1-2 évtized múlva a szadesz kizuhan a parlamentből, a szocik pedig egy 7 %-os kis párttá válnak majd. Jó látni ahogy szép lassan az egész banda a történelem szemétdombjára kerül. Mégis van igazság..;)

♔bаtyu♔ 2015.01.19. 20:08:17

Úgy látom, libsik, rendesen kiakasztott benneteket Tudományos pár sora.

frob 2015.01.19. 20:11:04

@A megvalósult amerikai ólom..: Azt hiszem, az elég elégtétel lehet egy akkori fideszesnek, hogy a szadeszos, manapság egy igen igen csúnya szó. Szerintem már a ballibsiknél is komoly sértés lehet.

Tudományos libsizmus 2015.01.19. 20:12:37

@♔bаtyu♔:
Nicklenyúlásilag eddig @birca neve a világbajnok. Szerintem le kéne védetnie.

Jómagam egyébiránt álmomban sem gondoltam volna, hogy ekkora vörös posztó lesz a libsik szemében a nicknevem. Hordában jönnek, mint a sakálok.:) Volt már, hogy megfenyegettek, hogy ez lesz meg az lesz, ha nem változtatom meg a nicknevemet. Csúcs:)

♔bаtyu♔ 2015.01.19. 20:17:44

@Tudományos libsizmus: Látszik, hogy Birca is komolyan determinál egyes ballibsiket. Azzal együtt, hogy szerintem Birca a posztjai hangvételét tekintve marha türelmes és láthatóan nagyon magasról szarja le milyen vélemény ízlik a ballibsiknek. Ezért ha megengedné a blogmotor sem tudnák a nickjét ellopni, hiszen ahhoz eleve annyira liberálisnak kellene lenni, mint ő. Ha pedig valaki annyira liberális, az nem fog nicket lopni, mert nem érdekli, ha valakinek más véleménye van.

♔bаtyu♔ 2015.01.19. 20:22:14

@Tudományos libsizmus: Én csak szánalmas próbálkozásokat láttam, a nevével, nem is élt egyik sem sokáig. Nem igazán lehet leégetni, de az valahol jól mutatja az elferdült libsi szemléletet, hogy a csákónak nem azért lopják el a nickjét mert anyázik, hanem azért mert egyszerűen van egy önálló véleménye.

UdjanMineck 2015.01.19. 20:23:00

Azok, akik ma is a Fidesz tagjai, ahogyan akkor, '88-ban is, felköphetnek és alá állhatnak a brutális csula alá. De leginkább szégyelljék magukat. Pártállam, 2.0.

Nagh 2015.01.19. 20:27:17

Azt reméltem lesznek Viktorékról 2-3 éves korukból cuki képek is. Úgy még jobban lehetne puhítani a nagymamakorú szavazókat!

2015 a fideszesek Moszkva fele menekülnek 2015.01.19. 20:28:12

Bayer Zsolt – a Nészabadság egykori talpas újságírója, sváb kisebbségiként rendre sugárban hány a kisebbségi népcsoportokra

Deutsch Tamás – az 1. számú Fidesz troll. Rövid miniszterségét 5 milliárd forintos károkozással zárta le (stadion beléptető rebdszer), azóta ez a troll a Fideszben mindennemü szakmai munkától el van tiltva

Fodor Gábor – ma a Magyar Liberális Párt egyszemélyes troll tagsága

Kövér László – színtiszta komcsi családból származik, karrierjét az MSZMP-ben kezdte építgetni. Aztán mint minden rendes kommunista család, ők is szépen elprivatizálgattak maguknak egy-két állami céget. Egyéni ízlés kérdése, de Lacikának már akkor is a legnagyobb tahóság sült le a pofijáról. Színtiszta komcsi háttérrel maga mögött a kedvenc szórakozása a komcsik gyalázása

Molnár Péter – emeg ki?

Orbán Viktor – a Felcsúti MSZMP-s párttikár fia, aki szintén az ifi-MSZMP -ben építgette a karrierjet. Majd a 3/3 által támogatott fal-ellenzéki lett, olyan sikerrel, hogy ma is testével védi a pártállam összes besúgóját és komcsijait. Mint minden rendes komcsi család, ezek is elprivatizálták maguknak az állami vagyont. Jó MSZMP-s komcsiként ezek is ritmusban szidják a komcsi testvéreiket.
Aztán KISZ Viktor felismervén, hogy a diktatúrákat csak liberalizmussal lehet megdönteni, beállt Soros által pénzelt libsinek, és nemzetközi karriert futott be, egyenesen a Liberális Internacionálé alelnöke lett. Majd amikor a szadesz mellett nem látta a kiugrási lehetőségét, akkor kényszer polgár lett. Jelenleg a suttyó magyar-félálzsiai embertípus a társadalmi ideálja, éjt nappal téve dolgozik azon, hogy a társadalom még ebben a ciklusban eljusson ennek a létformának a megvalósulásához. A cél minél gyorsább elérése érdekében a ő maga is turbóban játssza a népi szerepet: vedeli a pálinkát, a világon minenkire okád és a népnek hatalmas forradalmi sikereket ígér (mint Fidel Castro).
Legközelebbi szerepe a börtöntöltelék lesz, egy kormányváltást megjósolhatóan nem tudni fog fegyház nélkül megúszni.

Hajrá Orosz hazánk, hajrá Moszkva!

Tudományos libsizmus 2015.01.19. 20:29:38

@A megvalósult amerikai ólom..:
Göncz fejét a TV-ben a '98-as választások után soha nem fogom elfelejteni. Pszichiátria szakon lehetne azt az arcot mutogatni a SOTE-n: ilyen a döbbenet kifejeződése az arcvonásokon:)

♔bаtyu♔ 2015.01.19. 20:31:22

@UdjanMineck: És álljanak melléd, aki 2010-ben nem látott a csulától?

Csak írom, mert én nem vagyok a Fidesz tagja.

♔bаtyu♔ 2015.01.19. 20:34:18

@Tudományos libsizmus: Ja, mennyit hánytam annak idején a "mindenki kedvenc Árpibácsija" dumától. Ez ömlött a "közszolgálatiból".

Horn szájából kicsúszott egy "kurva anyját a jobboldalnak" duma. Élveztem:))))

Parajpuding 2015.01.19. 20:51:27

Végül is nem mindegy melyik derül ki majd a történetből
1. Hogyan lesznek a fiatal demokratákból hatalom és pénzéhes nemzetrontó gazemberek
2. Fiatal Demokraták Szövetségének végállomása a Fideszmaffia
2. Komcsi kutyákból tényleg soha nem lesz demokratikus szalonna, legfeljebb jól leplezik

UdjanMineck 2015.01.19. 20:56:13

@♔bаtyu♔: jogos kérdés. Végül is igen...

UdjanMineck 2015.01.19. 20:56:53

@UdjanMineck: mielőtt félreértenél: én NEM szavaztam soha a Fideszre.

♔bаtyu♔ 2015.01.19. 21:02:37

@UdjanMineck: Én pedig ballibsi pártra soha.

UdjanMineck 2015.01.19. 21:05:02

@♔bаtyu♔: összekeversz valakivel. Rájuk sem.

Rendszerváltásról · http://rendszervaltasrol.blog.hu 2015.01.19. 21:06:53

Örülök, hogy ekkora érdeklődést váltott ki a cikk és azt, hogy vannak kommentelők... De megkérek mindenkit, hogy moderálja önmagát, legyen tisztelettel a másikra, másokra, kérem kerüljük a személyeskedést, tartsuk tiszteletben egymást! Úgy gondolom sokkal kulturáltabb módon is elő lehet adni a felvetődött problémákat és elsimítani a vitás kérdéseket, akár azzal, hogy "oké, nem értünk egyet". Elég nagy a blog.hu és az ország is. ;)

De a legjobb az lenne, ha megbeszélnék a felek a problémáikat. Ez hiányzik a közéletből is, amit itt többen, több oldalról szidtak.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.01.19. 21:29:31

@2015 a fideszesek Moszkva fele menekülnek: Ki akarta átjátszani a Mol-t az oroszoknak, és ki volt miniszterelnöksége alatt vagy hatszor Moszkvában? Csak nem a Gyurcsány?

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.01.19. 21:33:25

@Rendszerváltásról: Ha ez megnyugtat, itt-egyenlőre - más blogokhoz képest kifejezetten normális hangnem uralkodik..

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.01.19. 21:36:48

@Tudományos libsizmus: Én Dörmögő Dömötör krétafehér arcára emlékszem leginkább. Valahogy nem volt aznap este a humoránál se..

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.01.19. 22:50:41

Horn legalább már megdöglött, most ő is visszajönne Gyúrcsány pajtás mellett.

2015 a fideszesek Moszkva fele menekülnek 2015.01.19. 23:17:17

@A megvalósult amerikai ólom..:

És kit fizet most Moszkva hogy rendületlenül bomlassza az EU-t és vezesse ki onnan Magyarországot? Csak nem Orbánt?

És egy utóirat: ki a f.szt érdekel Orbán elvtársad cellatársa, Gyurcsány?

Nbl 2015.01.19. 23:18:32

Tudom, h közhelyes már, de valszeg ez a fiatal, ambíciózus, szakállas srác leköpné azt a gyűröttképű mangalicát aki huszon x évvel később lett belőle.

bigmax 2015.01.19. 23:28:07

Ezen lenne a lényeg? 1988-ra már rég eldőlt ,hogy ez a sok mocsok szemét szerepe mi lesz a hazánk kifosztásában és a nemzet elnyomásában.Az igazi dátumuk 1986 ,mert akkortól kaptott szabad kezet orbán meg a bűnbandája az akkori tetves komcsiktól.Fel kellene már végre ébredni ,hogy kik is ezek az aljas szemetek és kik is jutatták őket hatalomra .

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.20. 05:42:36

Tegyük hozzá: a Fidesz a kezdetben is elsősorban pár embert jelentett: Orbánt, Fodort és Deutscht, ők voltak a párt jelképei a legelején is. S volt a második vonal, ahová pl. Kövér tartozott.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.20. 05:52:47

@bigmax:

A rendszerváltozás idején a Fidesz a nyugat egyik befolyási csoportja volt, nyomta őket az amerikai követség ezerrel. Az SZDSZ-szel együtt természetesen.

A németek meg az MSZP-t nyomták, de túl kevés volt a befolyásuk.

A magyar nép pedig mindkét szélsőségtől tartózkodott, ezért nyert végül az MDF.

Az MDF-et sikerült a nyugatnak tönkre tennie nagyon gyorsan.

Ekkor jött el Orbán pillanata, Horn mellett akkoriban ő volt az egyetlen gondolkodni is képes magyar politikus. Az MSZP veszte az, hogy Horn megbetegedett és meghalt, így a párt teljesen jobbra tolódott, hívek nélkül maradt. Orbán pedig sikeresen ráérzett a nép vágyaira, s lassan megvalósította azokat. Közben hűtlen lett gazdáihoz, ami miatt manapság ő a főgonosz.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2015.01.20. 07:06:30

@Hefe:

Azért ne felejtsük már el, ha szabad kérnem, hogy Gyurcsány volt az, aki jelentgetett a Dialógus Csoportról Pécsett, és a jelentgetések miatt, az ő vizsgáira szóltak le az MSZMP KB-ből.
Link:
www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA

Eközben Orbánt, és társait, leendő feleségét is, ahogyan minden ellenzéki képviselőt, és környezetét is, a Gyurcsányhoz hasonló spiclik megfigyeltek, lakásukra lehallgató berendezéseket szereltek:
mandiner.blog.hu/2012/04/05/orban_jelentesek

high up! 2015.01.20. 09:25:17

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Hú de megfigyelték ám a Kisorbaneszkut! Annyira, hogy egyenesen a Nagy Imre újratemetéséig egyengette a rendszer ennek az MSZMP által kitenyésztett saját ellenéki Orbaneszkunak az útját.

Csak a magadfajta bolsi idióta zabálja még meg ezt a dumát, hogy Orbaneszkut üldözte volna a rendszer. Akit üldöztek, annak se állása, se amgliai jutalom tanulánya Soros pénzen, se személyi szabadsága nem volt. Orbaneszkuék viszont éltek és virágoztak a rendszerben, mert őket saját kezüleg védte a belügy. Igaz, egyszer két napra bekábelezték a lakását, de aztán leszólt Horváth miniszter elvtárs, hogy abbahagyni, mert a Viktorka megbízható MSZMP-s csemete és amúgyis a mi emberünk. És azóta se kábelezték be a lakását. Ha egyáltalán valaha is bekábelezték!

Orbaneszku nemhiába óriási 3/3-as besúgó és komcsi védelmező valamint Moszkva csatlósa, ez volt a küldetése az MSZMP-ben, erre képezték ki őt, hogy ha majd bukik a párt, akkor megvédje a komcsi elvarsait.
És Orbaneszku megtette amit megkövetelt tőle az MSZMP.

FOLYTASSUK!

high up! 2015.01.20. 09:27:47

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

nem is csoda, hogy jelenleg is Orbaneszku legnagyobb védelmezői a magadfajta komcsik.

FOLYTASSUK!

♔bаtyu♔ 2015.01.20. 10:16:17

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Te vajon hogy találtál ide ostoba? Itt laksz?

♔bаtyu♔ 2015.01.20. 10:19:56

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Valahol az az érdekes, hogy a vérbeli ballibsi mára sem lett demokrata. Pedig kifizetődött volna nekik.

high up! 2015.01.20. 11:00:59

@♔bаtyu♔:

ennél már csak az az érdekesebb, hogy a magadfajta kádári MSZMP-s komcsik meg mekora fidesz hívek lettek. Úgy 2010-től. Hogy átváltottátok már gyurcsányról Orbaneszkura!
Csak egyben maradtatok ugyanazok: régen is a Szovjetunót éltettétek, ma is.

FOLYTASSUK!

deruyter 2015.01.20. 11:15:44

Különböző legendákról, hogy pl. minden szdsz-es és minden fideszes ügynök volt vagy a külföld bábja nem vitatkoznék, mert nem bizonyíthatók. Viszont nagyon élesen él az emlékezetemben, hogy a 89-93-as fidesz, hogyan változott meg egyszeriben 94-ben és lett liberális-radikálisból polgári konzervatív. Bár ahogy 2/3-uk lett újra radikálisok lettek. És, hogy hogyan lettek demokratákból masszív demokrácia lebontók. 25 év után eljutottunk oda, hogy újra nagyon-nagyon meg kell fontolnunk, hogy melyik ismerősünknek mit mondunk, mert megüthetjük a bokánkat. Biztos lesz valami fidesz troll aki ezt megpróbálja elkenni, de aki nem a fidesz belső köreiben van tudja miről beszélek. Végtelenül szomorúnak tartom, hogy oda jutottunk, hogy egy egyszerű polgár a személyes megélhetését teszi kockára, ha a hatalom ellen lép fel.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.01.20. 12:18:57

@frob: "Most ez az írás talán megcáfolja a sok ostoba komcsit akik azt mondják, hogy Orbánék kiszolgálták a rendszert. Magyarul rántanák le maguk közé Orbánékat a sárba. "

Te miért ejakulálsz arra, hogy kreálsz egy állítólagos véleményt az ellenoldal szájába, odaböksz egy ócsároló jelzőt, egy böfögő tőmondattal szétcincálod az általad kreált, másoknak tulajdonított mondandót, és kielégülve hörögsz egyet magadban?

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.01.20. 13:11:45

@2015 a fideszesek Moszkva fele menekülnek: "És kit fizet most Moszkva hogy rendületlenül bomlassza az EU-t és vezesse ki onnan Magyarországot? " Ezt a baromságot honnan szedted?

Mérnork 2015.01.20. 13:53:57

@deruyter:
Aki tizen-huszon évesen nem liberális/komunista, annak nincs szíve, aki még harminc fölött is az, annak meg nincs esze.
Nem pontos az idézet, de jól jellemzi a fidesz átalakulását.
Anno, a rendszerváltáskor huszonévesen én is a szadeszre dobtam a voksot, mert hittem a szabadelvűségben, más kérdés, hogy az akkori naivitásom kellett ahhoz, hogy elhiggyem róluk, hogy azt is képviselik..;-)))

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.20. 14:25:39

Molnár Péter – 1993-ban kilépett, jelenleg slammerként vesz részt a közéletben

hogy miként mit csinál??

empoftla 2015.01.20. 17:26:00

@maxval bircaman szerkesztő: Szerintem Orbán volt gazdái (is) terjesztik (meg mást is), hogy csökkenjen a renoméja (és, hogy megpróbálják előkészíteni a belső puccsot). Persze nem megy, a magyar nép túl bölcs és átlát az ilyesmin.

maxwall a Putyin csicska birca 2015.01.20. 17:56:10

@Tudományos libsizmus: Orbán meg elbújt 2002-ben és csak az USA nagykövet rábeszélésére jött elő és ismerte el a vereségét. Emléxel KISZ titkár elvtárs?

maxwall a Putyin csicska birca 2015.01.20. 17:57:47

@tоpоrtyánzsóti: Például ezen nagyon látszik hogy lopott. Te senki! :-))

maxwall a Putyin csicska birca 2015.01.20. 17:59:21

@♔bаtyu♔: Seggfej illibsi! Ez nem lopott. :-)) Látom a lopott nicket és a gúny nicket nem tudod megkülönböztetni.

maxwall a Putyin csicska birca 2015.01.20. 18:01:33

@Tudományos libsizmus: Tévecc KISZ titkár elvtárs. A Neel Armstrong sokszáz nickjét lopták nagyon sokat.

maxwall a Putyin csicska birca 2015.01.20. 18:02:29

@Nbl: " valszeg ez a fiatal, ambíciózus, szakállas srác leköpné azt a gyűröttképű mangalicát aki huszon x évvel később lett belőle. "
Viszont a mangalica valamelyik strómanjával kilóra megvenné most.
süti beállítások módosítása