Rendszerváltásról

Tetszettek volna forradalmat csinálni?!

Rendszerváltás?

2014. szeptember 14. 11:28 - Rendszerváltásról

1988 – 1989.

Negyed évszázada történt meg mind bal-jobb.jpga magyar-, mind a világtörténelem egyik legfontosabb, legemlékezetesebb eseménysorozata.1 A rendszerváltás. Hogy miért fontos?

Nemcsak a hidegháború ért véget ekkor, hanem tetőzött is a nyugati-típusú államberendezkedés népszerűsége, a liberális demokráciáé. Ebben biztosítva van az általános választójog, a szabad választás intézménye, a többpártiság, a hatalmi ágak szétválasztása, ... Egy csomó olyan dolog, mely a szocializmus idején nem jöhetett létre a keleti-blokk országaiban az állampárti, diktatórikus nyomás alatt.
Ezek miért fontosak?!

Amíg ezek biztosítottak, az állampolgár, azaz te, szabadon cselekedhetsz anélkül, hogy tartanod kéne az állami erőszakszervezetektől vagy más személyektől. Amíg liberális demokráciában élsz, szabadon gyarapodhatsz, mert az a társadalom javát is szolgálja. De meddig ér a "liberális demokrácia takarója"? Addig, amíg a gazdaságé is. "A képlet:" Erős gazdaság ═ erős demokrácia, gyengülő gazdaság, nehéz helyzet → Gyengülő demokrácia és jogállamiság.

Ez a blog tisztázni szeretné a rendszerváltást és vívmányait, hogy a rendszerváltás körül vagy után született generáció is megértse mi történt és miért. Hogy nyertünk-e ezzel az egésszel, vagy épp vesztettünk. Hamarosan érkezünk a rendszerváltás történetével és megítélésével, miközben olyan személyek történetét és álláspontját dolgozzuk fel – interjúk segítségével –, mint Deutsch Tamás, Molnár Péter, Pozsgay Imre, Fodor Gábor és sokan mások!

Iratkozz fel és kövess minket!

A tovább mögött megtekinthetőek a lábjegyzetek és források!

1 - 2005-ben az európaiak 43,6%-a, az észak-amerikaiak 35,5%-a, az óceániaiak 23,5% jelölte meg a Rendszerváltást – a kommonizmus bukását, mint azt a történelmi eseményt, amelyre leginkább emlékezik. [Index: Tetszettünk volna forradalmat csinálni?]
Kép forrása:© IFL, az őszinte gazdaság
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendszervaltasrol.blog.hu/api/trackback/id/tr716696453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása